آقای نامور معلمی است که به حکیم آباد می رود، و معلم چهارمی و پنجمی هاست، او به دنبال پدربزرگ گمشده اش می گردد. ودر این میان برای دانش آموزان خودتحقیق هایی را معین کرده که اتفاق های جالبی در بین جست وجوهای نامور در داستان می افتد.
داستان "راز باغ متروک" متن ساده ای دارد و همین طور روان. آقای"محمودبرآبادی"، نویسنده داستان، به توصیف شکل وظاهر افراد، مکان ها ومنظره ها پرداخته است، و درمتن داستان از کلمات معنی داری که بیشتردرگفت وگوها دیده می شود، استفاده کرده است. مانند این توصیف منظره ویکی ازکلمه ها:<درسمت چپ(جاده)،بعدازپنبه زارومزارع گندم وجو،زمین هایی بودکه برای آیش* رهاشده بود.>این چنین آمده است. *آیش یعنی زمینی که درآن یکسال کشت نمی کنندتا قوت بگیرد.
بیان داستان، مانندفیلم است که قسمتی ازآقای ناموروقسمت دیگرازبچه هاهمین طور ادامه پیدا می کند و روایت می شود. جستوجوهای معلم وبه دنبال گنج رفتن بچه هاودیگراتفاق ها آنها را از درس ومدرسه دور می کند.
بخش های بچه هاکه به دنبال جواب تحقیق هستند ولی به دنبال گنج می روند، می تواند قسمت های ماجراجویانه، ترسناک وکنجـکاوانه و شاید هم خنده دار داستـان باشد.که از شکستن چراغ قوه شان درغارگرفته تاازترسیدن سگ وبه بالای درخت رفتن ورفتن به خانه
متروک وآمدن شبح.که نسبت به سن خود کارهای بزرگانه ای انجام می دهند. که وقتی خوانده می شود آدم دوست دارد ببیندکه در ادامه چه پیش خواهد آمد.
از دیگر ویژگی های این داستان که از مجموعه رمان نوجوان امروز "کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان"است، این است که کوتاه تر نسبت به دیگر داستان هاست، ولی با ماجراهایی که برای شخصیت هارخ می دهد، جالب است.نویسنده: مجتبی مرتجی